Boven Suriname R.1

Boven Suriname rivier

Kitty van de kampeer boerderij uit Wanica komt ons samen met Marja, Albert en Peter ophalen om voor 3 dagen naar het boven Suriname rivier te gaan.

De Suriname rivier loopt tot de Bokopondo stuwdam en gaat dan verder in de Boven Suriname rivier. Dit gebied heet Samaka en is het woongebied van de Marrons of Saramaccanen (bosnegers).
De rit naar Atjoni duurt ruim 3 uur en is prachtig geasfalteerd. Hij loopt van Panam en stopt bij Atjoni en is aangelegd door Suralco, van de bauxiet.

Als we aankomen in Atjoni is het een drukte van belang. Alles en iedereen die langs de rivier wonen verplaatsen zich met een korjaal. Ook alle levensmiddelen, huisraad, bouwmateriaal zqals zinken dak platen en nog veel meer worden allemaal in een korjaal over de rivier vervoerd.

Wij hebben een eigen korjaal en terwijl wij eten worden al onze spullen in de korjaal gepakt. Ik eet voor het eerst tapir, het smaakt bijna hetzelfde als rundvlees. Kitty doet nog wat boodschappen en dan kunnen we vertrekken.

Vandaag varen we het eerste gedeelte van de tocht, ongeveer zo’n 30 kilometer. De rivier  en het land is indrukwekkend. We varen langs veel Marron dorpen maar ook vele ressorts.

Bijna alle dorpen liggen aan de rivier omdat water natuurlijk een levens behoefte is. Je ziet dan ook altijd mensen in het water. De vrouwen en meisjes doen de was maar vooral de afwas. De pannen moeten namelijk helemaal glimmen en hoe meer pannen je hebt hoe hoger je aanzien wordt, dus boenen en schuren op de pannen totdat je, je erin kan spiegelen. De rivier is de ontmoetings plaats voor de vrouwen.
De jongens mogen spelen en zwemmen!

Sommige dorpen worden verruilt voor een nieuwe stek, dan ziet het er vervallen uit en kun je ook bijna niet aan land komen.

Bovenstaande foto’s geven een indruk van de rivier soms is het rustig en een volgend moment zijn er stroomversnellingen rond rotsen en moet er voorzichtig een weg gezocht worden door deze stroomversnellingen en ondieptes. Veertien dagen geleden was het nog moeilijker omdat er toen nog weinig water in de rivier stond. De afgelopen dagen is het water een meter gerezen en moeten de bootsmannen weer opnieuw hun weg bepalen.

Regelmatig viel er een regenbui op ons neer en op het laatst een plensbui zodat we als verzopen katten aankomen bij onze eerste accommodatie, gasten verblijf “Pasensie”.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.