Colombia Cartagena 2

We verkennen eerst de omgeving van de Marina en we zijn verbaast over de manier van vissen. In een roeiboot “boomstam” met alleen een net, dit gooit hij met een sierlijke zwaai uit, het zakt naar de bodem en als het daar ligt wordt het weer ingetrokken en boven gehaald en meestal zit er wat in het net.
De jacht haven ligt net buiten de oude stad. Aan de waterkant loopt een mooi wandelpad en staan nieuwe toren flats daarachter is het oudere maar wel het gegoede gedeelte. Vlakbij is een supermarkt waar je kan internetten.

Met Frieda en Erno van de Tara een Nederlandse catamaran gaan we de stad verkennen. We lopen eerst door het gedeelte binnen de buitenste vesting, met mooie kleine straten met smalle maar hele diepe huizen. Van daaruit loop je vanzelf het oudere gedeelte binnen.

Hier vindt je de statige gebouwen, oude hotels en regerings gebouwen.

Het is gezellig druk op straat en in verband met de naderende kerst is alles prachtig versiert. Hier zijn de kleinere duurdere winkels, kunst en antiek zaken en natuurlijk de souvenir verkopers.

Het ene pand is nog mooier versiert dan het andere.

Ook de pleinen zijn versiert en geen plein is hetzelfde.

De kathedraal is klaar om de vele mensen met kerstmis te ontvangen. Meer dan 90 % van de bevolking is katholiek.
De bouw van de kathedraal begon in 1575, maar plunderingen van Engelse piraten onder leiding van Francis Drake in het jaar 1586 gooiden roet in het eten. De kathedraal, een van de oudste van Zuid Amerika, moest gedeeltelijk opnieuw worden gebouwd. Toch heeft de kathedraal nog steeds zijn originele vorm.

Van de Kathedraal loop je langs een chique restaurant naar het Plaza de la Aduana een van de oudste en grootste pleinen in de oude stad van Cartagena. De naam dankt het plein aan de douane die hier gevestigd zat in een van de koloniale panden. Tegenwoordig zetelt de gemeente er.

Naast het plein is een groot terras waar het heerlijk zitten is, kijkend naar de langs rijdende koetsen en de lopende mensen. De Cubaanse bar is gevestigd in  een van de pandjes van de bogengalerij die bekend als de Portal de los Dulces (Portiek van de Zoetigheden) vanwege de grote variatie snoep die er verkocht wordt.

We verlaten de oude stad via de belangrijkste poort in de om muurde stad, dit is de Torre del Reloj. Deze gele stadspoort uitgerust met een klokkentoren is hét symbool en het referentiepunt van Cartagena, opdoemend vanuit verschillende plekken tot ver buiten het oude stadscentrum. Toen er nog geen flats gebouwd waren.
Direct binnen de stadspoort ligt het Plaza de los Coches 'Plein van de Koetsen'. Dit plein wordt omringd door kleurrijke, koloniale huizen. Ooit werd dit plein gebouwd  voor de handel van Afrikaanse slaven om vervolgens later te worden omgedoopt  tot de huidige naam verwijzend naar de koetsen die er in groten getale stonden en tot op de dag van vandaag nog staan.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.