Cuba 5

We wandelen nu door de wijk Vedado, de naam betekent “verboden” en stamt uit de 16e eeuw toen men hier uitzicht wilde houden op de zee i.v.m. naderende piraten. In 1860 werd het ontwerp van de wijk gemaakt die voorzag in stoepen van 2 meter breed, huizen met tuinen en brede rechte lanen. Aan het eind van die eeuw werd de wijk uitgebreid tot een chic woongebied voor de invloedrijke mensen van Havana.

We vinden het restaurant dat de Nelly Rose ons heeft aangeraden en waar Mercedes voor ons een afspraak heeft gemaakt. De straat is weinig indrukwekkend en maakt een rommelige indruk met veel vervallen huizen maar de gevel van het restaurant is indrukwekkend bij binnenkomst zie je duidelijk de oudheid van het gebouw terug maar ook de tand des tijds.

We zijn wat te vroeg en hebben dus tijd om het gebouw te bekijken. Ze zijn nog volop bezig met de restauratie, alleen het restaurant op de 3de etage is bijna klaar. We kunnen niet ontdekken of er nog meer mensen wonen.

Men gebruikt of vernieuwd oude ornamenten maar ook hele moderne invloeden worden meegenomen zoals een moderne strak witte lift.

De kunstenaar van dit doek is duidelijk geďnspireerd door de omgeving. De wapperende was die de hele zaal op de 2de etage in beslag neemt.

We hebben werkelijk heerlijk gegeten, heel on-Cubaans en ook weer eens wijn gedronken. We zaten prachtig (boven links) met uitzicht op de kippen op het plaatsje beneden. Voor iedere Cubaan een huis zeggen ze hier, maar je moet niet vragen wat voor woning en toch zijn alle mensen die wij spreken erg tevreden.
Het geschrevene door Fidel heb ik geprobeerd te vertalen maar het woorden boek en de Google vertaler kwamen er niet uit.

Na lekker slapen en een lekker ontbijt met veel fruit en vers geperst vruchten sap die de hulp van onze hospita heeft klaargemaakt willen we Havana verder verkennen Het is jammer dat wij zo slecht Spaans spreken want enige conversatie loopt al snel spaak en ook een prachtige vertaler die ik heb werk dan niet want er staan altijd de verkeerde zinnen in.  We nemen een andere route vanuit het huis en zien weer wat mooie gebouwen

Hemmingway

Na het pinnen van geld gaan we een bushalte zoeken om naar de Hemmingway Marina te gaan. (plattegrond 3) Maar hoe weet je waar de bus heengaat als dat er niet opstaat. Een jonge dame schiet ons te hulp en verteld dat we beter een taxi kunnen nemen die zij voor ons regelt en de prijs afspreekt. Martin heeft in de haven gehoord dat bij deze haven een watersport winkel is en wil nog graag goede kid kopen om de tank mee vast te maken.

We rijden in een oude auto uit 1948, ons geboorte jaar maar met een Honda motor een automaat.
Onze gezelschap dame vraagt waar de watersport winkel is maar deze is er niet meer. We wandelen dan maar rond op het terrein en zien ineens de “Sark” van Elsa en Jaap liggen en wij stappen aan boord om even bij te praten. De dame zegt dat zei niet aan boord mag van het gouvernement, maar wij halen haar over om het toch te doen. Vlak voordat wij van plan zijn weer verder te gaan komt er iemand langs die haar ziet zitten en sommeert haar van de boot af te gaan, wij gaan gelijk mee.

We rijden weer terug naar Vedado en laten ons afzetten op het Plaza de la Revoluciόn. Ze wil ons graag verder wegwijs maken in de stad maar wij willen alleen verder en dus nemen we afscheid en geven haar wat voor de bewezen diensten en daar is ze heel blij mee!

De avenide de los Presidentes loopt van zee helemaal hier naartoe. Op vrijdag middag kunnen wij ons niet bedenken dat de straten zo leeg zijn.

Het plein werd aangelegd in 1952 onder het regime van Batista. De oorspronkelijke gebouwen staan er nog. Maar met de overwinning van Fidel Castro in 1659 kreeg het een nieuwe naam.

De bouw van het monument voor José Martí  in het midden van de Plaza de la Revoluciόn begon in 1953 en voltooid in 1958. De toren is 109 meter hoog en opgetrokken uit grijs marmer van het Cubaanse Isla de la Juventud.

Het beeld is 18 meter hoog en ter plekke vervaardigd

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.