Cuba 6

JosÚ MartÝ  was een intellectueel en een dichter die een nationale held werd in de onafhankelijkheidsoorlog. Hij beweerde dat alleen onderwijs tot vrijheid leidt.
Onderwijs is in Cuba nog steeds erg belangrijk sinds de val van de muur is de Russische taal vervangen door Engels ook krijgt iedereen sport, muziek en cultureel onderwijs en is het analfabetisme bijna helemaal verdwenen.
JosÚ MartÝ  werd maar 42 jaar maar hij had vele jaren gewijd aan de revolutionaire strijd en lange tijd in ballingschap geleefd.

Ik wilde graag van het uitzicht genieten zeker nu het zo helder is, maar de toren is gesloten, je kunt alleen het museum in en dat willen wij niet. Beneden drinken we wat en terwijl Martin wacht maak ik nog een rondje rond de toren.

Het plein is stil en verlaten.

 

We bewonderen nog wat oude auto’s en gaan dan met een gele cocotaxi naar Centro Havana, de prijs hiervan is niet misselijk je kan beter een oude auto rijden.

Aan het begin van de Chinese wijk drinken we wat de wijk zelf gaan we niet in.

Midden in de stad is een treinen werkplaats, maar vooral om tentoon te stellen.
Vroeger was hier het eerste spoorweg station van de stad.

Ernaast ligt een sigaren fabriek maar deze is al gesloten.

De winkel is wel open maar de sigaren erg duur 160 dollar voor een klein doosje sigaren is toch te gek.

Tegenover de sigaren fabriek ligt het Capitolio dat in Cuba symbolische waarden heeft, het Capitool in  Washington DC diende als voorbeeld maar dit gebouw is hoger. Het gebouw was tot 1959 regeringszetel. Fidel Castro heeft het gebouw een nieuw functie gegeven en wel  ”Museo de la Revolucion”. Momenteel staat het in de stijgers.

Naast het Capitolio is het Gran Theatro de la Habana, dat gebouwd is in een mengeling van stijlen gebouwd  maar staat nu ook in de stijgers.

Op de zeer brede weg voor het oude paleis staan in het midden de  pronkstukken van de stad. Helaas gebeurd daar ook wel eens een ongeluk  mee.

Je moet maar van die kleur houden!

Geen bruid in de auto maar erop.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.