Haiti 1

De afgelopen tocht was pittig. Voor het eerst in lange tijd moesten we kruisen en dat samen met een woelige zee en de stank van diesel maakte het zeer onaangenaam. We gaan niet verder meer,  we hebben genoeg van de problemen en we proberen zo snel mogelijk naar Bonaire te komen. We bestellen dan een nieuwe tank in Nederland bij de Breehorn. Van Marina Curaçao hebben we nog steeds geen antwoordt gekregen op de vraag of ze een nieuwe tank kunnen bouwen, dan maar in vertrouwde handen blijven.

Als we wakker worden  liggen we in een mooie baai.

Ile a Vache ligt in het zuid westen van Haïti in de afdekking van het vaste land.
Dit eiland is verregaand onafhankelijk van het ‘vasteland’ (zo noemen ze het hoofdeiland) en is een unieke gemeenschap met een geheel eigen identiteit.
Hier aankomen is een stap terug in de tijd, ware  het niet dat de alom aanwezige mobieltjes en zonnepanelen de huidige tijd aangeven.
Er is geen elektriciteit, geen stromend water, geen auto ’s en geen verharde wegen. Het enige gemotoriseerde vervoer zijn bromfietsen.

We maken niet alleen de motorruimte schoon maar ook het toilet en een deel van de kajuit. De olie ligt tot aan de keuken. Gelukkig hebben we de vakken goed afgewerkt en kan het niet verder onder de betimmering lopen. Weg is weg en ook de stank is dan snel verdwenen.

Terwijl we druk bezig zijn worden we regelmatig gestoord door jongetjes die aan de reling hangen. De meeste spreken Frans en wij bijna geen woord, dus de conversatie houd snel op. Vandaag hebben we ook niet het juiste geduld en zijn we wat kortaf. Later leren we ze wat beter kennen, want terug komen doen ze!

Omdat we s’ avonds laat zijn aangekomen liggen we aan de buitenkant van de baai maar daardoor hebben we wel een mooi uitzicht.

We liggen net achter het rif dat naar het kleine eilandje loopt.

Op het water is het druk met de traditionele vissers vaartuigen die alleen met zeilen worden voortbewogen. Deze “Bâtiments” zo heten deze gammele bootjes waarmee de vissers zich op de oceaan begeven, zijn zeer snel.

Ze balanceren op de rand om de boot met oversized zeil in evenwicht te houden. De paddels worden gebruikt om het gewicht naar buiten te brengen en de boot in evenwicht te houden.

Een Amerikaans – Canadees  project voorziet de vissers van afgedankte zeilen van plezierjachten.

Maar niet alleen oude jachtzeilen worden gebruikt, maar alles wat aan stof te vinden is wordt gebruikt om een nieuw zeil te maken. Dat geeft een heel kleurig geheel.

 

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.