Madeira

Waar we zoal geweest zijn

De aankomst op Madeira gaat niet helemaal vlekkeloos. We zijn net binnen de pieren en de motor maakt een vreemd geluid. Achteruit slaan werkt niet en vooruit gaat met moeite en met een slakke gangetje. Voor de invaart van de haven ligt een reuze catamaran, maar wij kunnen er nog omheen.
We pakken een motorboot vast en met handkracht leggen we de boot neer waar de havenmeester hem wil hebben. En zie hier het resultaat van de voortgang problemen. Nu we weer kunnen varen mogen we naar een box.

De volgende morgen land mijn zus Marga op de luchthaven Madeira. Gelukkig staat de wind meestal goed voor de twee richtingen die je er kan landen en opstijgen.

Het is rustig in de haven en wij hebben een mooi plekje gekregen zodat we niet aan de havenmuur hoeven te liggen.

De volgende dag gaan Marga en ik op onderzoek uit. We nemen de kabelbaan naar Monte, het Wassenaar van Funchal, en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Bij de uitgang van de kabelbaan lopen we direct de Jardim Tropical  Monte Palace in. Het paleis was tot de Tweede Wereldoorlog het beste hotel van de stad. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kocht een rijke goudzoeker uit Madeira het terrein op en liet het renoveren en uitbreiden. Hij nam een grote verzameling palmvarens mee uit Zuid-Afrika en legde daarnaast twee oosterse tuinen aan. De tuin wordt nu beheerd door een stichting.
Van over de hele wereld is er een verzameling palmen, azalea’s, varens, orchideeën en oriëntaalse plantensoorten aangelegd.
De tuin heeft vele niveaus en steeds weer krijg je een nieuw doorkijkje, zoals hier de Chinese tuin.

Er zijn niet alleen bloemen en planten te bewonderen maar ook Portugese tegel Azulejos, Griekse beelden en ornamenten, Afrikaanse beelden, Aziatische kunst, porseleinen serviezen en prachtige mineralen van over de hele wereld. Je komt ogen te kort.

Het springende meisje staat voor het Monte Palace en vandaar kijk je uit over een van de vele vijvers en watervalletjes. Overal hoor je waterlopen.

De volgende twee dagen rijden we rond met de bus door Funchal. Vooral het buiten gedeelte en de kust is mooi om te zien.

Als je dit plaatje ziet zou je niet denken dat Funchal vooral uit hotels bestaat de een nog groter dan de ander. Er zijn wel aangelegde parken maar weinig natuurlijk natuurschoon, dit is een van de weinige plekjes.

Een kleine tuin tussen al het beton.

Ga door naar de volgende pagina, (er zijn nog 5 pagina’s over Madeira)
of ga terug naar de
vorige