nog meer Bonaire 1

We komen ook de gewone vissen tegen zoals de sand diver.

Barbelen.

En barracuda’s

We mogen weer duiken met de Sea Turtle Conservation Bonaire om afgebroken vislijnen van de zeebodem op te ruimen. In die dunne lijnen kunnen schildpadden verstrikt raken en dan stikken ze door gebrek aan zuurstof.

De STCB is een onderzoek- en natuurbehoud organisatie die zeeschildpadden beschermt sinds 1991.
Na de duik een foto op de pier bij de Dive Friends.

Daarna gaan we naar de Free Winds voor de lunch.

Het is altijd gezellig, de kapitein komt ons gedag zeggen en ook andere leden van de bemanning komt een praatje maken.

En daarna nog een keer op de foto voor de kapitein.

Op een middag zien we duikers die vrij lang onder en naast onze boot blijven. Martin en Erik worden nieuwsgierig en gaan kijken wat er te zien is. Het is een frogfish, hengelaarsvis in het Nederlands.

De frogfish is een heel geduldig dier. Hij zit urenlang heel stil op het rif om maar niet op te vallen. Ze vallen dan zo weg in de omgeving dat duikers en vissen ze niet meer zien. De frogfish zit zo stil omdat, de kleine vissen op het rif die als voedsel dienen, vlakbij hem moeten komen anders heeft hij geen kans. Hij heeft een hengeltje op zijn kop die de visjes aantrekken. Als een vis in zijn buurt is spert hij plotseling zijn bek open en zo ontstaat een onderdruk ten opzichte van de omgeving.

Na die eerste keer hebben we ze vaker gezien zowel met snorkelen als tijdens het duiken.

De frogfish is mooi van lelijkheid, hij ziet er niet echt uit als een vis maar meer als een beest met pootjes. Wij hebben hem nooit zien bewegen, maar hij verplaatst zich wel.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.