Fort Zeelandia

Al twee maal eerder hebben we voor het museum gestaan maar steeds was het gesloten. Maar op deze zondag is het geopend en is de rondleiding ook nog gratis.

Als je de toegangspoort onderdoor loopt kom je op de grote binnenplaats.

Marja en Albert wachten al op ons op het terras aan de waterkant met koffie en koek. Zij logeren op dit moment vlak bij het museum in Paramaribo.

Onze gids, in het midden met wit overhemd, verteld uitgebreid over het fort.
Het is een oud verdedigings bolwerk aan de Suriname rivier om van zee komende vijandige schepen tegen te houden.

Het fort is gebouwd volgens Nederlands plan met voor een deel het lokale schelpsteen. Het mooie van schelpsteen is dat de kogels er in blijven hangen, waardoor er weinig schade wordt aangericht, het filtert regenwater en het verkoelde.

Daar bovenop werd verder gebouwd met Hollandse stenen. Die als ballast werd meegenomen op de West IndiŽ vaart om daarna specerijen mee terug te nemen.

Deze stenen waren niet erg verkoelend en onder het dak was het amper vol te houden. De manschappen verdwenen dan ook naar een afdak buiten.

 

De deuren geven toegang aan een oude apotheek. Binnen zijn vele zeer oude medicijn potten te vinden, maar ook andere medische instrumenten worden getoond.
Boven de toegangs poort is een schoenmakerij. Hier werkte een bekende Surinamer, Jan Ernst Matzeliger.
Hij heeft er voor gezorgd dat het ‘ zwikken’ van de schoenen voortaan met een machine gedaan kon worden. Dit was voor deze uitvinding handwerk en een zwikker kon maar 10 schoenen per dag afleveren. De machine maakte er maar liefst 700! Een geweldige uitvinding voor de schoenenindustrie.
Verder zijn er oude diorama’s (voorloper van de foto) en veel verhalen te lezen over de geschiedenis van de slaven.

Voor mij staat Fort Zeelandia toch vooral bekend vanwege de December Moorden.
Vanaf 1872 heeft het fort dienst gedaan als gevangenis.
Op 8 december 1982 werden 15 vijftien intellectuele tegenstanders van de dictatuur opgepakt en hier gevangen genomen, gemarteld en dood geschoten. Het verhaal gaat dat ze op de vlucht waren. Maar de kogelgaten zitten in de muur op de eerste etage, daar waar nu deze gedenk steen staat,
In de cellen brandt nog steeds een lichtje voor deze mensen.
Ik vraag me af of de waarheid ooit boven tafel komt. Terwijl wij hier zijn werd in Nederland een deel van de rapporten openbaar gemaakt, maar waarom niet alles. Ook Nederland heeft geen schone handen.

Buiten het Fort staat het standbeeld van koningin Wilhelmina. Dit beeld stond eerst op het plein voor het paleis maar moest daar weg. Terwijl het in de singels hing raakte het los en beschadigde het. De reparatie is ook niet helemaal gelukt!

 

Het bezoek aan Fort Zeelandia was een bijzondere ervaring. Ik heb voor en tegenstanders van de huidige regering gesproken en ieder heeft zijn eigen verhaal. Het viel me wel op dat er openlijk over gesproken en geschreven wordt maar er geen discussies tussen de voor en tegenstanders plaatsvinden.

 

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.