Naar Saint Martin

Vertrek van Bonaire naar Saint Martin

Dinsdag 8 december, Sint Nicolaas is vertrokken en de kerstman staat voor de deur.
Het orkaan seizoen is ruim voorbij, dus de hoogste tijd om te vertrekken.
Maar, het is moeilijk afscheid te nemen van Bonaire, zeker omdat wij, met een onderbreking van 2 maal 2 maanden, lange tijd op Bonaire hebben doorgebracht.
Dit is voor ons het laatste verblijf op Bonaire.
Tot nu toe was het steeds tot ziens maar nu is echt vaar wel !!!  Met de boot komen we hier niet meer terug.
Het is de laatste tijd erg gezellig geweest samen met de bemanning van de Twentse Meid en de Gabber, we zullen hen gaan missen, zeker de prachtige duiken die we het afgelopen jaar hebben gemaakt.
De Twentse Meid is al vertrokken  naar Curaçao, Aruba en daarna Jamaica en Cuba en hopelijk zien 

we elkaar weer op de Bahama’s.
De Gabber wil over een aantal dagen vertrekken richting Cuba, het zal druk worden daar met al die Nederlanders. We hebben veel Nederlandse boodschappen gedaan voor de komende maanden. Op Saint Martin willen we de lekkere Franse levensmiddelen kopen.

We zijn er klaar voor, we zwaaien Erik en Ernie uit en varen naar de haven om de water tanken vol te gooien en diesel te tanken. Diesel is niet aangekomen maar er staat voldoende wind en de wind is niet helemaal tegen. Hopelijk kunnen we St. Martin bezeilen.

In de haven nemen we afscheid van een van de zonnepanelen. Het connectie punt is doorgebrand en dan geeft het paneel geen elektra meer, een nieuw paneel is hier te duur dus dan maar met een minder.

We varen via de westkant van Bonaire naar het noorden. Ik wilde liever om de oostpunt heen maar later hoorde we dat hier de golven en de wind veel meer tegen was en dit geen prettige tocht was.

Als we koers kunnen zetten richting het noord oosten schakelen we de windvaan in, maar deze doet niet zijn werk.De stang van het mechanisme is verbogen en de vaan kan niet meer recht naar beneden gebracht worden.

We zijn net ten noorden van Slagbaai, we laten het zeil zakken en varen naar een duikboei om te kijken wat er aan de hand is. We hebben hier al meerdere keren gedoken maar dan via het strand.

Martin gaat via de zwemtrap de windvaan te lijf. hij bind het een en ander vast met lijntjes en op het moment dat de bouten aan de beurt zijn hou ik de emmer er onder zodat er niets in het water valt.
Als de stang eruit is wordt hij recht gebogen en weer terug gezet. Volgend jaar in Nederland moet Mart een nieuwe stang maken. De oorzaak van dit alles is het vast gaan zitten van een draaipunt.
Alles gaat kapot !!!!!

Als het klaar is kunnen we echt aan de tocht beginnen. Na de noord west punt kunnen we de koers op Saint Martin zetten. We varen zo hoog mogelijk en toch met een klein knikje in de schoot. Vallen kun je altijd nog.
Op 9-12-2015 om 12:40 (utc) is onze positie 13°37.20'N 067°26.83'W.
De wind sterkte en richting was de afgelopen nacht niet verkeerd maar de zeegang was en is niet prettig. Grote golven slaan over het voorschip, hopelijk komt er niet teveel water naar binnen. Het voorluik is afgeplakt met Duck tape, hopelijk werkt dat.
We slapen of rusten om de beurt gedurende ongeveer 2 uur.
Op 10-12-2015 om 12:41 (utc) is onze positie 15°03.54'N 065°56.41'W.
Alles gaat wel aan boord, we zaten wat boven de koerslijn maar nu liggen we weer op de koerslijn, de wind is iets afgenomen en er komt minder water over het dek. Wel zit er af en toe een dwarse golf tussen die in de kuip slaat. Maar daar hebben we zijzeilen voor aan de sprayhood.
Op 11-12-2015 om 12:23 (utc) is onze positie 16°32.64'N 064°09.94'W.
Vannacht verschillende buien met regen over gehad, we zijn wat afgevallen anders komen we veel te hoog uit we konden bijna Dominica aanvaren. Ik wil daar graag heen maar dat is niet de bedoeling.
Om 17:18 (utc) is onze positie 16°58.60'N 063°49.37'W.
Nog 75 nm te gaan, alles wel, de wind is nog wat afgenomen en het zeilt dan wel wat prettiger.

Terwijl we deze tocht maken krijgen we het hele trieste bericht dat Anneke is overleden. Nog geen jaar geleden hebben we met Anneke en Dennis kerst en oud en nieuw gevierd op Bonaire. Wat kan het leven toch abrupt eindigen. Dennis heel veel sterkte.

 

Op 12-12-2015 om 12:20 (utc) is onze positie 18°04.07'N 063°05.30'W.
We moesten bij Sint Maarten bijna halve wind varen om naar Saint Martin, in het noorden van het eiland, te komen. We komen 02.30 u lokale tijd aan en ankeren aan de buitenrand van het anker gebied.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.