Noord west Spain 7

Na twee nachten voor anker gaat om 8.45 uur op 16 juni het anker weer omhoog.

We zijn niet de enige die weer vertrekken. Het is hier een komen en gaan van de zeilboten die een of twee nachten blijven.

Bij de uitgang van de Ria zetten we zeil en zeilen rustig langs de kust naar Vivero waar we om 15.00 uur aankomen, er is voldoende plaats.

Vivero is ons bekend al zijn er altijd wel weer veranderingen. De supermarkt is naast de haven en het centrum is ook vlakbij.

De stad ligt aan de rivier en heeft dus een lange boulevard met het centrum daarachter. Met gezellige straatjes met winkels bars en restaurants.

Ook hier is een gedeelte oud. Zeven jaar geleden stond dit gebouw in de steigers.

Via de havenmeester huren we een auto om GaliciŽ wat beter te ontdekken. We hadden wat meer in de westelijke Ria’ s willen ankeren, maar het onbestendige weer stak daar een stokje voor.
In Vigo hebben we een heel mooi boek gekregen met prachtige foto’s van GaliciŽ.
Daaruit koos ik een paar dingen uit die ik wilde zien.
Geen rekening houdend dat Spanje geen Nederland is en GaliciŽ alleen al groter is dan Nederland, had ik wat te veel en te ver gepland.

De eerste bezienswaardigheid aan de Ria de Arousa konden we niet vinden. De tweede plek is aan de Ria de Muros.

Daar is bij de plaats Porto do Son een oud Keltisch dorp gevonden genaamd Castro de BaroŮa.

Tijdens de ijzertijd, in het late prehistorisch tijdperk, besloten de mensen om hun rondtrekkende bestaan achter te laten en zich te vestigen in dorpen van verschillende grootte.
Dit was de oorsprong van de Keltische heuvelforten in GaliciŽ, waarvan sommige zouden overleven tot de komst van de Romeinen.

Naast hun duidelijk stenen vaardigheden is er archeologisch bewijs dat de mensen die hier woonden in staat waren om te werken met metaal en textiel.
Ze bedreven veeteelt maar hun primitieve bron van voeding was van nature afkomstig uit de zee. Water moest van elders gehaald worden.

Een van de meest karakteristieke elementen van de heuvelforten in GaliciŽ is hun ligging, ze bevonden zich op bergen en in verhoogde posities of dicht bij de kust, zodat de natuur zelf verdediging zou bieden.
Deze nederzetting is gebouwd op een rots en werd bewoond door vissers en boeren.

Op de afbeelding voordat je naar het “dorp” afdaalt laat zien hoe de verdediging muren liepen en dat het eigenlijke dorp ook nog met een 4 meter dikke stenen wal omgeven was. De woningen bestonden uit stenen muren en rieten daken.
1 – 2 – 3 en 4 zijn verdedegings muren.
5. Gate.
6. inhabited Enclosures
7. Acropolis
De ruÔnes van Castro BaroŮa werden in 1933 herontdekt. Later werden er op meer plekken in Galicie vergelijkbare dorpen ontdekt.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.