Panama 5

Donderdag 16 januari gaan we om 7.00 uur anker op, naar Porto Bello. We  scharrelen tussen de ondieptes door om uit het rif te komen. We vertrouwen wel erg op de kaarten en het boek maar alles gaat goed. Vlak voor het buitenste rif zetten we het zeil en het is zo waar bezeil baar. Later op de dag krimpt de wind en moeten we overstag. Het is voor de eerste keer in zeer lange tijd dat we weer moeten kruisen. Het laatste stuk regent het en valt de wind weg.

Je heb het idee dat je hier noord vaart, maar we varen toch echt naar het westen.

Tegen zon ’s ondergang klaart het weer wat op. We hadden al eerder een ankerbaai kunnen opzoeken zoals de New Down, een Luxemburger dat doet maar wij willen door.

Tegen zon ’s ondergang klaart het weer wat op. We hadden al eerder een ankerbaai kunnen opzoeken zoals de New Down, een Luxemburger dat doet maar wij willen door.

Het is Frans van het Nederlandse zeiljacht Vela die we voor het laatst in Curašao zagen. We wisten niet of hij hier nog was of al door het Panama kanaal gegaan. Vanaf de Regina Maris worden we opgehaald om aan boord de resten van de BBQ op te eten, maar dat was zelfs teveel voor ons.
Het werd een hele gezellige avond met allemaal verschillende mensen waaronder back pakkers, een Duits echtpaar die hier zijn aan komen zeilen en nu een zeilmakerij en een bar hebben en natuurlijk de kapitein  Martin en drie bemanning leden.

Het is altijd weer een verassing waar je ligt als je ’s morgens wakker wordt. En dat viel helemaal niet tegen zoals je ziet. Dit is de linkerkant van de baai.

Je kunt nog veel verder de baai in, maar als je in het donker aankomt wil je niet teveel tussen onverlichte boten doorvaren.

Aan de rechterkant ligt Porto Bello een aller aardigst stadje.
De baai werd in 1502  door Columbus ontdekt en door hem “Puerto Bello” (mooie haven) genoemd. De diepe natuurlijke baai maakte deze plek uitermate geschikt als havenstad. Vanaf 1561 werd hier door de Spaanse schepen vracht ingenomen en werd de stad gebouwd.

Het werd een van de havens die door de Spaanse zilver vloot werd aangedaan om kostbaarheden vanuit de Spaanse koloniŰn naar Spanje te vervoeren. Porto Bello lag op de zogenoemde “galeiroute” waarlangs goud, zilver en smaragden werden vervoerd. Nog steeds is het goud pakhuis te zien in Porto Bello.

Het is een mooi robuust gebouw met daarvoor een parkje en een prieeltje.

Binnen is een klein museum, de andere ruimtes zijn niet toegankelijk.

In 1668 werd de stad door een vloot van 450 piraten veroverd en geplunderd.
De stad moest beter worden verdedigd en de vestingwerken moesten verstevigd worden.

Een kwart van al het goud in de wereld (een groot gedeelte kwam uit Peru) kwam hier naartoe. Hierdoor waren de piraten uit die tijd erg ge´nteresseerd.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.