Semana Santa

Semana Santa, de heilige week, van Palmzondag tot Paaszaterdag, zijn prachtige religieuze processies waarin de lijdensweg van Jezus Christus en Maria wordt uitgebeeld.

Elke Kerk en elke Koninklijke Broederschap vormt een eigen deel van de processie en een eigen route.

 

Het is dinsdag als wij op de fiets naar Sevilla gaan om een programma te halen.
We horen dat een van de broederschappen vanaf de universiteit vertrekt, dus wij daarheen. Grote aantallen boetelingen, Nazarenoメs genoemd verzamelen zich hier. Het zijn de leden, mannen en vrouwen van de broederschap gehuld in de kleuren van hun groep met de traditionele punt maskers op.

Er zijn ook de misdienaartjes die allemaal een mandje met snoepjes bij zich dragen. Een tocht kan vele uren duren. De kleinste blijven zo lang mogelijk bij mama en sluiten pas aan als de stoet begint.

Aan de achterkant van het gebouw gaan ze naar binnen, aan de voorkant naar buiten. Na lang wachten, de tijd van vertrek was al lange verstreken, begonnen de mensen te lopen. Kom er dan maar achter dat de tocht is afgelast.
De universiteit is gevestigd in de voormalige tabaksfabriek ooit de hoeksteen van Sevilla's economie, die werd gebouwd tussen 1750 en 1766. Honderd jaar later had de fabriek 10.000 werknemers, waaronder voornamelijk vrouwen. ╔Ún van hen was Bizet's Carmen,

De  volgende dag hopen we op meer succes. We bezoeken eerst de enorme kathedraal La Giralda van Sevilla. Gebouwd op dezelfde plek waar eens de hoofdmoskee van de stad stond. In de kathedraal vind je een enorme schat aan kunstobjecten die je in die getale in geen enkele andere kathedraal in Spanje zult aantreffen.
Het schip van de kerk is 126 meter lang en 83 meter breed en behoort daarmee tot een van de grootste ter wereld. Je komt er niet uitgekeken, wat een pracht en praal.

We  beklommen de toren, de oude minaret en enige overblijfsel van de moskee.
Deze werd gebouwd door de Moorse overheersers tussen 1184 en 1197 na Christus en was met zijn hoogte van 76 meter destijds een van de hoogste minaretten ter wereld. Later is er alleen een kerktoren toegevoegd

Al lopend omhoog, zonder trap treden. Eindelijk een toren voor rolstoelen. Je heb steeds weer een prachtig uitzicht over de stad. Bij de laatste brug over het kanaal ligt de Blue’s

Deze oude klok heeft een plaatsje gekregen in de toren en niet meer erbovenop.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige