Spanje 2018 2

Rond de Paso lopen boetelingen  met een kap zonder punt, waarom dit is kon men mij niet vertellen.

Hoe ouder het lidmaatschap van de broederschap is, hoger zijn rang. De oudste broeder is automatisch president van de broederschap. En loopt het dichtst bij de Paso’s.
De capataz (opzichter) loopt voor het Christusbeeld uit en dirigeert de dragers in goede richting en geeft met een bel of klopper de signalen voor rust en weer doorgaan.

Als laatste volgt de muziek.

De volgende broederschap met hun geborduurde vaandel en ceremoniemeesters geeft de volgende groep aan.

De wordt altijd afgesloten met een Paso met Maria.

Aan het einde van de processie volgt het beeld van de door velen aanbeden heilige Maagd. In welke gedaante Maria ook voorbij komt, ze is altijd gekleed in de mooiste gewaden van dure stoffen, geborduurd met goud- en zilverdraad en omgeven van bloemen in kleuren die het lijden van Christus symboliseren.

 

Deze paso is in zilver uitgevoerd, elk detail is prachtig om te zien.
De tocht begon toen het nog licht was maar op dit moment is het al laat op de avond. Het gaat hier een stuk gemoedelijker aan toe. Je kunt tot vlak bij de Paso komen en om de 50 meter wordt er al weer uitgerust. Vooral de kinderen hebben engelen geduld.

De volgende dag schijnt de zon weer al is het in de ochtend nog koud en brand de elektrische kachel, de havenprijs is inclusief elektra!
Om 17.00 uur is het borreltijd en gaan we naar het centrale plein. Het is dan altijd druk met gezinnen met spelende kinderen. Maar nu vanwege de Semana Santa, Paasweek in het bijzonder druk.  De meeste Spanjaarden keren terug naar hun geboorte dorpen om daar deel te nemen in de processies en hun plaats in te nemen in de broederschappen. Ook athe´sten, uitzonderingen daar gelaten, nemen deel aan het sociale ritueel, als geboren katholiek.

Wat vroeger dan gisteren hebben we de plek gevonden waar vandaan de processie vertrekt en kan het lange wachten beginnen!

De Broederschappen zijn er al klaar voor.

De kerk ligt op een heuvel.

En de grote deur waardoor de Paso’s naar buiten komen is op het hoogste niveau.

Het vereist kunstig stuurmans  schap om een altaar, gedragen door minimaal een man of veertig, door de deur te manoeuvreren. Voetje voor voetje schuifelen ze centimeter voor centimeter vooruit en moeten dan ook nog een draai maken voordat ze naar beneden kunnen. Deze Paso past maar net door de deur.

En dan zijn ze eindelijk beneden en wordt de eerste drager al vervangen. En anderen worden voorzien van water.

Als laatste volgt de muziek.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.