USA VIrgin Isl. 5

Ruimte genoeg

Op een gegeven moment zie ik wat vreemds staan aan de waterrand, een tank! Nu hadden we ons er al over verbaast dat er op het plein bij de eettentjes een schildering van een tank was. Wat had een tank met zo’n vredig eilandje te maken.

Het is echt een oude tank. Wat blijkt, Culebra en Vieques waren voormalige Amerikaans oefenterreinen. In de 20e eeuw stonden de eilanden exclusief tot de beschikking van het Amerikaanse leger en de marine, bijvoorbeeld voor het oefenen van precisie bombardementen.
In 1975 zou het Amerikaanse leger Culebra weer verlaten. Na dit vertrek ging het rap met de ontwikkeling van het toerisme; soldaten werden opgevolgd door Amerikaanse expats die in rap tempo toeristische voorzieningen neerzetten. Ondanks de Amerikaanse experimenten is de natuur gelukkig grotendeels heelhuids door die periode heen gekomen.

Ik loop tot het eind van het strand en loop dan weer terug via het naast het strand liggende begroeiing. Er is daar een echte, zeer ruim opgezette kamping.

Al wandelend kom ik nog een tank tegen.

De mannen hebben een heerlijk tukje gedaan.

Op naar de volgende baai, via een weg vol gaten en kuilen komen we bij Tamarindo Beach. Hier moet het mooi snorkelen zijn. En als je geluk hebt vind je ook nog mooi koraal en heel veel anemonen.

Wat een uitdragerij.

Aan het einde, voor we naar de boot gaan rijden we nog even naar het eind van de baai en genieten we nog even van het uitzicht. De hier ankerende schepen liggen achter een rif.

We verlaten Culebra om naar het ernaast gelegen eilandje Culebrita te gaan.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.