Waterland

We hebben problemen met het helmstok beslag voor de windvaan. Met al die krachten die hij op de oceaan te verduren kreeg scheurden de lassen los. Gelukkig ligt hier in Paramaribo de oude Nederlandse mijnen veger Van Straelen, die wij vorig jaar in Portugal hebben ontmoet. Bij Johan aan boord is wel het een en ander om een lasje te leggen.

Onze helm stok bestaat uit 3 delen. De houten is extra lang om bij slecht weer lekker onder de spray hood te sturen. De kleine, onderste is voor de elektrische stuurautomaat en die daarboven is voor de windvaan stuurinrichting, deze was losgeraakt.

Het laswerk is prima gelukt en na wat slijp en schuur werk ziet het er weer prima uit. Nu kan de helmstok weer recht overeind staan als we op de windvaan sturen, dat scheelt veel ruimte in de kuip.

Na een week Paramaribo gaan we verder de rivier op. Eerst passeerde we nog een opstakel in de rivier, de resten van iets wat ooit een schip was.

Na vier uur varen op een mooie rivier komen  we aan in Marina Waterland. We worden welkom geheten door allemaal bekende Nederlandse vertrekkers.

Marina Waterland is een hele nieuwe Marina waar voor het eerst een Nederlandse kolonie vertrekkers is neergestreken. Wij zijn zo’n beetje de laatste die hier aankomen. Op het terrein zijn vakantie huisjes en er is een terras met bar waar we ’s avonds met elkaar kunnen zitten. Er is een strandje aangelegd om in de rivier te kunnen zwemmen.

De natuur is overweldigend maar om ergens te kunnen komen heb je wel een auto nodig, Maarten en Thea hebben een auto en met hen trekken we er op uit.

Je hoeft niet ver te rijden want overal langs de weg vind je Chinese supermarkten en als we daar de eerste kokosnoot kopen krijgen we bij vertrek een tak met verse nieuwe kokosnoten, die je overal langs de kant van de weg ziet hangen.

’s Avonds demonstreert Winston, de tuinman van Waterland hoe je een kokosnoot moet openmaken en proeven we het verschil tussen de jonge en de oude.

Het eerste uitstapje dat we maken is naar een oude plantage, De Peperpot.
Deze ligt ten zuid oosten van Paramaribo in Commewijne aan de overkant van de Surinamerivier. We steken de Wijdenboschbrug over, over de Surinamerivier. De brug waar we een paar dagen geleden nog onderdoor voeren.

Ga door naar de volgende pagina,
of ga terug naar de
vorige.